Megpróbálom feljegyezni Zsófival, majd később Petivel kapcsolatos gondolataimat a beszéd kialakulásával és fejlődésével kapcsolatban.

(A régebbi események mindig a cikk vége felé vannak, így talán könnyebb nyomon követni az eseményeket.)

2009. nyár

Már teljesen kialakult a beszéd, gyakorlatilag minden szól megért és ritkán kérdez vissza.

Érdekes, hogy például a csavarhúzóval a kezében odajött és megkérdezte:
– Apa, ezt hogyan kell használni?
Teljesen megdöbbentem, mert meglepett, hiszen ilyet még nem kérdezett, ennyire kompletten és helyesen.
Nagy élvezet volt számára amikor megmutattam – le is lett videózva – és utána a legkisebb csillagcsavart is ki tudta csavarozni.

2009. 01. 01.

Szavalgatunk… persze a szöveg mint a daloknál nem mindig érthető számára (sőt…), de a “szavakat-hangutánzó-szavakkal” helyettesíti.

Például a “ruhák” József Attila Mama című versében: “hurrááák”
(igaz, ez februári felvétel, de jól érzékelhető az, hogy a nap mint nap Zsófi által is használatos szónak, nem találja az értelmét a versben)

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

2008. 12. 01.

Énekelünk, nagyon hamar és nagyon pontosan elénekli az elég hosszú szövegű dalokat is. Karácsony közeledtével természetesen a karácsonyi dalok a slágerek. (…amit még tavasszal is nagy örömmel énekelget)

A Hangok között igyekszem feltöltögetni ezeket a “slágereket”.

2008. 09. 01.

Érdekesség, hogy így szeptember közepe tájékán arra lettünk figyelmesek, Zsófi továbblépett a 2- maximum 3 szótagon. Egészen bonyolult szavakat is utánoz és a megfelelő helyen az abba a szituációba illő hangsúllyal használja is őket.

Ilyen például:

veszélyes

Szavak:

ka-pá-jáj=papagáj

Ba-la-la=Balaton

labj-la= labda

pi-jos=piros / jelenleg mindent pirosnak lá…

zzzz=repülő

pob-halo=pókháló

poh=pók

A KEZDETEK

Elmondhatom, hogy Zsófi a hangjait már elég korán elkezdte megformálni a maga módján.

Kb. 15-17 hónapos korában lehetett felfedezni a szavak kezdeményeit.
Elsőre, minden szó két szótagból állt, lehetett az bármilyen szó is. Ezeket a szavakat még nem annyira tudatosan, mint inkább talán ösztönösen – megszokásból – kapcsolta tárgyakhoz, történésekhez. Első szavai között volt az apu, baba, anya, bari, Rita stb.

– Saját nevét csak a következő fázisban tudta tudatosan használni (Zsó), főleg fényképeken ismerte fel magát és a többi családtagot is onnan szívesen sorolta.

19-20 hónapos korára már eljutottunk oda hogy a szavak kezdenek önálló életre kelni és meglepetésszerűen előbukkannak Zsófi beszédjében. Tudatosan, akkor és ott ahol használni kell. Persze, azért vannak bakik bőven, de nagyon sok kellemes pillanatot szerez nekünk. Folyamatosan elkezdett utánozni sok szót, és használja is utána amikor kell.

– Talán az egyik legnehezebb szava volt 2008. 07. 20. körül a “gyógyulj” – tisztán érthetően. Egy jókora seb volt a lábán ami nehezen akart gyógyulni és feltehetőleg gyakran hallotta tőlünk ezt a szót. Egyszer-csak a sebre mutatva elkezdte használni, főleg ha éppen tapaszt tettünk rá. Aranyos volt nagyon.

Alább összeírtam egy pár szót – nem feltétlen időrendben – inkább azért hogy emlékezhessünk a kacifántos és sokszor fejtörést okozó szavakra.

pá-tá-té = repülő

pö-ci = cipő (az egyik első szavam)

tya-tya = sapka

bi-ba = bimm-bamm (harangoznak)

go-gó = golyó

da-da = labda

fa-ji = fagyi

Di-tta = Rita

aja = anya

ót-tyó = autó

tu-tucs = kukucs

Ba-ja = Balaton

tzi-tzi= kicsi

shi=vonat

pu-tya=cumi

tej-ci=cumisüveg

tu-tyi=csúszik (pld. amikor elcsúszik zokniban)

taccs=hajcsatt – hajgumi

pi-ta=csipesz, ruhacsipesz

tyú=csúszda

bá-jí=bárány, bari